Huh, een nieuwe fanclub?

Ja, wij (het bestuur) vonden het hoog tijd dat er grondige veranderingen gingen plaatsvinden! De afgelopen 5 jaar – vanaf het idee om een fanclub te starten tot en met nu – hebben ons onwijs veel ideeën en ervaringen gegeven. We hebben veel lof, maar zeker ook veel kritiek gehad. En dat begrijpen we zeker, we zijn ook dankbaar voor de feedback die we hebben gekregen. Maar met de huidige stand van zaken en alle feedback in ons achterhoofd, is het tijd voor vernieuwing. 

Wat is dan de huidige stand van zaken?
We willen graag goed uitleggen waarom het gaat veranderen, want je zal ongetwijfeld vragen hebben over het hoe en waarom van deze verandering. Al zeker 2 jaar zien we een aanzienlijke daling in het ledenaantal. Dit is in een zekere zin ook logisch. Want als Douwe Bob als artiest niet bijzonder actief is, is het ook niet gek dat geen grote aantallen fans zich bij ons aansluiten. Echter, de daling is zo serieus dat het organiseren van evenementen en het uitgeven van een magazine financieel vrijwel onmogelijk worden. Een fanclubdag organiseren kost praktisch evenveel voor 500 mensen als voor 150 mensen, ongeacht waar je het organiseert. Dat is ook de reden dat er voorheen bijbetaald moest worden voor een fanclubdag – als we met meer waren geweest was dat misschien niet nodig. En omdat we nu precies juist deze leuke voordelen willen behouden voor álle fans van Douwe Bob willen we het omgooien, zodat de organisatie wel behouden blijft. 

Hoe gaat het dan worden?
Uiteraard heb je nu de vraag wat er dan precies gaat veranderen. Het lidmaatschap zoals je dat nu kent verdwijnt per december 2020. Vanaf dat moment is de fanclub openbaar voor iedereen, wat inhoudt dat iedereen lid kan worden van de Facebookgroep, zich kan inschrijven voor de ledenmail en een kaartje kan kopen voor de fanclubdag.
Helaas kunnen we het niet voor iedereen gratis maken. We hebben namelijk vaste kosten als organisatie, zoals een bankrekening en het onderhoud van de website. Deze kosten willen we dekken door jaarlijkse donaties. We zoeken 75 donateurs die ons voor €5 willen steunen.  

Waarom zou ik donateur worden?
‘Als ik ook gratis lid kan zijn van de fanclub, waarom zou ik dan donateur worden?’ horen we je denken. Nou, door een donatie te doen zorg je ervoor dat wij blijven bestaan! En dat is toch wat je als fan graag wil, althans dat bevelen wij zeker aan ;-). Wij gaan ervoor zorgen dat jij kan genieten van de leukste events en fanclubbladen. En als jij daar €5 voor overhebt, dan zijn we je ontzettend dankbaar. En uiteraard bedanken we je daar ook voor! Je krijgt voorrang bij de ticketverkoop van de fanclubdag en ook nog eens €5 korting op je ticket. Daarnaast kan je ook rekenen op exclusieve winacties. 

Maar is dat nu werkelijk zo anders dan een lidmaatschap? 
Ja, dat is het wel. Het zit namelijk zo: bij een lidmaatschap kreeg je de garantie dat de voordelen geregeld werden elk kalenderjaar. In het huidige plan is dit niet zo. Natuurlijk streven we ernaar om dit wel te doen, maar er is geen garantie. Het zou dus kunnen dat in het jaar van jouw donatie niet alle voordelen georganiseerd worden die je gewend was binnen het lidmaatschap. We hebben met enige regelmaat gehoord dat leden de kosten van het lidmaatschap niet in verhouding waren tot de voordelen die we ervoor teruggaven. Het terugdringen van de kosten was helaas niet de oplossing voor dit probleem. Met dalende ledenaantallen en daarbij lagere inkomsten van lidmaatschappen, zouden we aan het eind van het jaar niet in de balans uitkomen. Nu hebben we de drempel zo laag mogelijk gemaakt en hopen daarmee veel nieuwe fans te benaderen. Naar onze mening kan het dus alleen maar leuker worden! 

Ben je enthousiast geworden en wil je ervoor zorgen dat wij kunnen voortbestaan? We gaan pas in december 2020 van start, maar je kan je wel alvast aanmelden als donateur. Je donateurschap gaat dan in december in, maar we zijn natuurlijk blij om nu al enthousiasme voor deze nieuwe vorm te zien. Hoe dan ook: de keus is aan jou. Of je nu donateur wordt, wacht tot december of helemaal gratis gebruik maakt van de fanclub! 

We hopen dat we alle vragen beantwoord hebben in dit bericht. Maar we snappen natuurlijk ook dat er meer vragen zijn, en dan zou deze berichtgeving te lang worden. We willen het natuurlijk niet te langdradig maken! Daarom hebben we een FAQ gemaakt, waarbij we zo veel mogelijk vragen van een beknopt antwoord hebben voorzien. Heb jij nou een vraag die daar niet bij staat? Dan ben je natuurlijk vrij om ons te mailen op info@douwebobfanclub.nl. Een reactie mag natuurlijk ook, we zijn benieuwd wat je ervan vindt! We hopen natuurlijk dat je er net zo veel voordeel in ziet als wij, maar ook als je teleurgesteld bent of een kritische kanttekening hebt, houden we je niet tegen deze te melden. 

Liefs,

Maartje, Sylvia & Gerrie
Bestuur Douwe Bob Fanclub